Thursday, January 27, 2011

17) Enda fleire Ferdafolk

Loffere
Rasmus "på loffen" Runde, rømling og hvetebrøds- dagdriver.

Skildring: Etter ein streng og ulukkeleg barndom rømte han heimefra, såg seg aldri tilbake og fann den store lykka langs vegen.  Der finn du han gjerne i bedageleg lunt, eller muligens sløvt slumrande på ein eller annan rasteplass. Om han har snubla over mat deler han generøst, eller tigg høffeleg om han manglar. Han er alltid, som han sjølv seier det; "på god veg til kor som helst".

Motivasjon: Å leve som ein fri mann lags vegen, å aldri gjere eit dugeleg dagsverk for føden og å spre glede og positivitet kor enn han kjem. Han har høgtideleg sverga å aldri klage over livet han har valgt - samme kor svolten, våt og kald han måtte bli.

Ting og Tang: Det Rasmus ikkje veit er at heime ventar det ein enorm arv han kunne levd som ein greve på, for resten av livet, utan å gjere eit dugeleg dagsverk. 


Bjørnfinn "Finn" Bærlyng, lurendreiar og lausgjengar.

Skildring: Straks ein ser han skjønar ein at det ikkje vert keisamt med det første. Det er overtydeleg at denne guten kjem til å finne på noko sprell, men stort sett skjønar ein ikkje kva sprell som gjeld, før han er over alle haugar. Stort sett er sprella ganske uskuldige, og det er vanskeleg å verte riktig sint på han, for det er noko tydeleg godt å skimte bak djevelglimtet i auga, og det smittande sleske smilet. 

Motivation: Ta ein dag om gangen - leve og le mykje. Skaffe seg så mange generøse og gjestfri "venner for livet" som mogeleg, og deretter besøke dei ofte, lenge og vel. Lande med smørsida opp enda ein gong. Oftast stjeler Finn like mykje for spenning si skuld, som av nøden.

Ting og Tang: Lever godt på lommetjuveri, epleslang og tjuvfiske - og har alltid ein matbite til overs i skulderveska si - og ein halvfull pengepung.

Stina Stigli, Søkende svermerske og fattigdomsromantikker. 

Skildring: Barbeint, og i det som eingong var hennar finaste lyseraude kjole, kjem ho tassande bortetter vegen på ein så ekte måte ho berre klarer. Stina er både sosial og kontaktsøkande, og meiner ferdafolket må halde saman. Ho vil raskt tilpasse seg dei ho møter, og enten herme etter dei ho meiner er meir hardbarka ho sjølv, eller rette velmeinande på dei ho føler er mindre hardbarka loffarar enn ho sjølv. 

Motivasjon: Å leve eit svært enkelt, men samtidig eit så koseleg - og ikkje minst autentisk - loffarliv som mogeleg. Hjelpe andre til å leve så riktig som mogeleg. 

Ting og Tang: Korga hennes ser alltid velfylt og bugnande ut, som på koselege maleri, men har den seinare tida berre vore fylt med tomgods og embalasje. 
Refrenget hennes er ulike variasjonar over temaet "Ekte loffarar brukar, eller gjer, ikkje…"  - noko som etter kvart kan verte ganske så slitsomt.

Omflakkere
Marius Mismotbakken - Flyktning frå det tragiske.

Skildring: Det første ein legg merke til er dei lidande triste auga som stirrer tomt ut i lufta, og som på alle måtar kler denne miserable skapningen. Med mjuk stemme vil Marius vagt antyde at han flyktar frå ein grusom skjebne han helst ikkje vil snakke om, men samtidig forsikre om at han har det berre bra - noko det er lett å gjennomskue at ikkje er heilt sant. Det spelar inga rolle kor hardt ein freister å muntre han opp eller gjere det godt for han, det er som om tristheita har grodd fast i karakteren. 

Motivasjon: Spele rolla si som lidande flyktning frå det tragiske godt nok til å få mat i skrotten. Bevise at han verkeleg er den beste skodespelaren i verda ved å reise rundt i verda som flyktningen Marius - og på sikt returnere til "Begge Ender" for å få den anerkjennelsen han føler han fortener. 

Ting og Tang: Marius heiter eigentleg Stian Storebukt, og hoppa av skodespelarstuia etter velmeinande kritikk frå lærarkollegiet etter ein delprøve i faget "Truverdig Tragikk og Tristesse". 

Patrik Pakkebakke - Nybrotsromantikar og turist i det ukjente.

Skildring: Etter at han vart spådd av ei tebladleserske ein gong han var på tivoli, pakka han koffertane sine og tusla ut i verda. Etter den episoden har den keitete typen tassa seg varsamt fram her i livet, men kor han eigentleg er på veg er ikkje godt å seie, sidan han ikkje veit det sjølv eingong. Det einaste han er heilt sikker på er at han "veit at han er framme når han kjem dit" - nett som spåkona sa.  

Motivasjon: Finne "sin eigen plass" i verda, ein plass som "talar til han", på ein måte som "ikkje er til å ta feil av". 

Ting og Tang: I eine kofferten har han eit gamalt kart der han merkar av alle plassane han har vore, og ei notisbok med skildring av kjenslene dei ulike plassane gav ham.

Bjarne "med tralla" Brubu - 3. generasjons omflakkar og "Bum 4 Life".

Skildring: Dyttande på ei handlevogn med kvinande hjul kjem han listande gjennom landskapet. Med sky auge kastar han stjålne blikk på dei han møter, før han held fram med å passe sine eigne saker. Bjarne er ikkje den enklaste å få i tale, men etter litt lefsekling og ein kaffetår, er det mogeleg å få han i snakk - og då viser det seg raskt at han er ein smart og oppegåande person med lommekjennskap til vegen og livet på den.  

Motivasjon: Bjarne er håplaust materialist, og det viktigaste for han er å passe på alle dei fine tinga han har samla seg i handlevogna si. Han er også på energisk utkikk etter fleire ting å ta vare på. 

Ting og Tang: Det er alltid ein 85% sjanse for at han har akkurat det ein leiter etter i handlevogna si - og han veit akkurat kor han har lagt det. Når han har rota det fram viser det seg alltid at det han hadde var bittelitt øydelagt, akkurat nok til at det ikkje kan brukast til det formål det var tenkt, men han har alltid ei god forklaring på kvifor han har spart på det.

No comments:

Post a Comment